Δράσεις


ανασκαφική δραστηριότητα


Ανασκαφική δραστηριότητα 2013

(καθ. Χρ. Σαατσόγλου - Παλιαδέλη)

5-30 Αυγούστου 2013

Για άλλη μια χρονιά ένα μελίσσι φοιτητών στα πρώτα έτη των σπουδών τους, αλλά και τελειόφοιτοι και μεταπτυχιακοί που επιλέγουν να έρχονται κάθε Αύγουστο στην ανασκαφή, έλαβε μέρος  σε όλες τις εργασίες με μεγάλη προθυμία και πνεύμα ομαδικότητας.


Η ανασκαφική έρευνα κράτησε δύο εβδομάδες και επικεντρώθηκε σε ένα κτηριακό συγκρότημα στο Νεκροταφείο των Τύμβων. Το ενδιαφέρον αυτό σύνολο αρχιτεκτονικών λειψάνων ερευνήθηκε για πρώτη φορά το 1981 και στη συνέχεια το 2010 και 2012. Η ύπαρξή του στο χώρο του νεκροταφείου εγείρει ερωτηματικά, καθώς παρεμβάλλεται στους ταφικούς τύμβους. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται να κατασκευάστηκε στα τέλη του 4ου αι. π.Χ. και να καταστράφηκε στο πρώτο τέταρτο του επόμενου αιώνα.  Η φετινή έρευνα ήταν πολύ σύντομη, αλλά πλήρως ενταγμένη στο νόημα της εκπαιδευτικής διαδικασίας που συνιστά το πλαίσιο λειτουργίας της πανεπιστημιακής ανασκαφής. Η μεθοδολογία της ανασκαφής αποτελεί προτεραιότητα για την εκπαίδευση των φοιτητών. Η πορεία της έρευνας βάσει επιστημονικών ερωτημάτων, η συστηματική τεκμηρίωση, η αρχειοθέτηση των ευρημάτων και το γενικότερο θεωρητικό πλαίσιο της σημασίας της αρχαιολογίας και του τρόπου διεξαγωγής της και διάχυσης των ερμηνειών της στην κοινωνία, καθώς και η διεπιστημονικότητα, αποτελούν τα θέματα που μας απασχολούν κάθε χρονιά.


Με το πέρας της ανασκαφής ακολούθησαν άλλες δύο εβδομάδες εργασιών στις νέες μας εγκαταστάσεις, τα πρώην κτίσματα του Αγροτικού Συνεταιρισμού στη Βεργίνα, που  αποτελούν από το 2006 ιδιοκτησία του Α.Π.Θ. Το 2010 έγινε αντικατάσταση της στέγης και ανακαίνιση και από φέτος εκεί θα στεγάζονται όλες οι λειτουργίες της πανεπιστημιακής ανασκαφής. Οργανώθηκε η αποθήκη, τακτοποιήθηκαν τα ευρήματα και παράλληλα οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με διάφορες κατηγορίες αντικειμένων. Παρακολούθησαν διαλέξεις και έγιναν συζητήσεις για θεωρητικά ζητήματα της αρχαιολογίας, για τη Μακεδονία και ειδικότερα για τις Αιγές, την πρώτη πρωτεύουσα του μακεδονικού βασιλείου. Επίσης είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν οι ίδιοι εργασίες τους με στόχο να προκληθεί συζήτηση με όλους τους συμμετέχοντες. 


Ήταν μια περίοδος παραγωγική, που ευνόησε τόσο την επιστημονική αναζήτηση, όσο και την κοινωνική συνοχή. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους φοιτητές για τη συμμετοχή τους, για το αστείρευτο κέφι τους και την όρεξή τους για μάθηση και συζήτηση.

Στη φετινή ανασκαφή συμμετείχαν οι φοιτητές: Ακριβοπούλου Έφη, Γιαννακούλας Ιωάννης, Γεωργάκης Χαράλαμπος, Γεωργιάδου Όλγα, Θεοχάρους Σοφία, Ίτσου Ελένη, Καλλιανιώτης Κώστας, Κατωμονιάτη Άννα-Μαρία, Κωνσταντίνου Παναγιώτα, Λούσα Αναστασία, Μαΐκίδου-Πούτρινο Δάφνη, Παπαδοπούλου Χριστίνα, Παπαδοπούλου Χριστίνα, Παπαστεργίου Βικτώρια, Πάτσιου Ιωάννα, Πουλατσόγλου Δέσποινα, Τασοπούλου Μαρία, Τσανάκα Αντιγόνη.

back to top