Διοργάνωση φωτογραφικής έκθεσης με ευρήματα της Βεργίνας στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

12-15 Νοεμβρίου 2013

skeleton databaseΤην ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τα εντυπωσιακά ευρήματα της ανασκαφής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης στη Βεργίνα, με αφορμή τα 75 χρόνια από την έναρξή της, είχαν την εβδομάδα 12-15 Νοεμβρίου 2013 οι ευρωβουλευτές και άλλοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χάρη στη φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Arts and crafts in Greek antiquity: Selected finds from a royal necropolis in Northern Greece», που διοργανώθηκε σε κεντρικό χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την ευρωβουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. καθ. Χρυσούλα Παλιαδέλη.

Η εικαστική περιήγηση στο ανάκτορο, το θέατρο, την αγορά και το νεκροταφείο της αρχαίας πόλης συνοδεύτηκε με απεικονίσεις έργων γλυπτικής, μικρογλυπτικής, επιτύμβιων στηλών, κοσμημάτων, όπλων και τεφροδόχων αγγείων, που αντανακλούν τη μέγιστη σημασία του αρχαιολογικού χώρου για την ιστορία και τον πολιτισμό των αρχαίων Μακεδόνων και την καίρια συμβολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης στην ανασκαφή του.

Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα εκθέματα κατείχαν οι αναπαραγωγές, σε φυσικό μέγεθος, των δύο μνημειακών τοιχογραφιών από τους βασιλικούς τάφους της Μεγάλης Τούμπας: της ζωφόρου με το κυνήγι λιονταριού από τον τάφο του Φιλίππου Β’, ψηφιακά επεξεργασμένης από τον Διευθυντή του Μουσείου Liebieghaus καθ. V. Brinkmann, και της Aρπαγής της Περσεφόνης από τον Άδη που κοσμεί το εσωτερικό του λεγόμενου Τάφου της Περσεφόνης, σε ψηφιοποιημένο αντίγραφο του αρχαιολόγου Γ. Μιλτσακάκη.

Στα εγκαίνια της έκθεσης, το απόγευμα της Τρίτης 12 Νοεμβρίου, η ευρωβουλευτής έκανε την εξής δήλωση: «Είμαι ευτυχής ότι είχα τη δυνατότητα να παρουσιάσω στο πιο πολυσύχναστο σημείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες δείγματα μιας μεγάλης ανασκαφής, την οποίαν έχω την τιμή να εκπροσωπώ. Σχεδόν χειροποίητη, αφού στήθηκε εξ ιδίων και με τη συμβολή της ομάδας μου στη Θεσσαλονίκη και τις Βρυξέλλες, η έκθεση αυτή έχει στόχο να προβάλει με σοβαρότητα τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, να αναδείξει τη σημασία του σε ένα κοινό που δεν την γνωρίζει αναγκαστικά, να υποστηρίξει χωρίς εθνικιστικές εξάρσεις το ρόλο της πανεπιστημιακής ανασκαφικής δραστηριότητας στην αρχαιολογική επιστήμη, να προσελκύσει το ενδιαφέρον για την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο και βεβαίως να καταδείξει την ανάγκη για την υποστήριξη από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς των ανθρωπιστικών σπουδών, γενικότερα, και των πανεπιστημιακών ανασκαφών, ειδικότερα».

skeleton database

Καθ. Χρ. Παλιαδέλη,
Διευθύντρια της Πανεπιστημιακής Ανασκαφής στη Βεργίνα

 

back to top
photo akropoli