Ο τόπος / Ιστορικό έρευνας / Léon Heuzey


Ιστορικό έρευναςLéon Heuzey

To 1855 ο Γάλλος περιηγητής Léon Heuzey ολοκλήρωνε την επίσκεψή του στην Ελλάδα με ένα πέρασμα από τη Μακεδονία, που ως τότε ήταν άγνωστη σε σύγκριση με τις περίφημες αρχαιολογικές θέσεις της νότιας Ελλάδας. "Είχα μόλις αφήσει τον Όλυμπο για να εξερευνήσω μαζί με τον M. Delacoulonche την περιοχή του κάτω Αξιού, όταν μια συζήτηση με έναν έξυπνο παπά μου αποκάλυψε την ύπαρξή τους (των αρχαιοτήτων). Παίρνοντας αμέσως έναν οδηγό, ξέκοψα για λίγες μέρες από τους συντρόφους μου και ξαναπερνώντας τον Αλιάκμονα διαπίστωσα, όχι χωρίς έκπληξη, πως η ανακάλυψή που παραλίγο να μου ξεφύγει, ήταν η πιο ενδιαφέρουσα της περιοδείας μου".

Ενθουσιασμένος μεν με την ανακάλυψη ο Heuzey, απογοητευμένος δε, καθώς δεν ήταν έτοιμος για να μελετήσει διεξοδικότερα τα ερείπια (Je regrettai vivement, en présence de ces ruines, de n’ avoir ni les instruments qu’ il fallait pour prendre des measures plus complètes et plus rigoureuses…), φεύγει για την πατρίδα του. Δεν θ’ αργήσει όμως να επιστρέψει στην περιοχή, το 1861, αυτή τη φορά επικεφαλής μιας αρχαιολογικής αποστολής μαζί με το συνεργάτη του, αρχιτέκτονα Η. Daumet.

anaktorodaumetσχεδιαστική αποκατάσταση της μνημειακής εισόδου του ανακτόρου από τον H. Daumet

Η ανασκαφή του στο ανάκτορο ξεκίνησε από την ανατολική πλευρά, όπου αποκαλύφθηκε η μνημειακή είσοδος. Στο χώρο του νεκροταφείου ο Heuzey αποκάλυψε ύστερα από υπόδειξη των κατοίκων, ένα μακεδονικό τάφο, που ως σήμερα φέρει το όνομά του. Ήταν, μαζί με έναν ακόμα που ανέσκαψε ο ίδιος στην Πύδνα, οι πρώτοι μακεδονικοί τάφοι που έρχονταν στο φως. Δυστυχώς για τον Heuzey, ο τύφος και η ελονοσία στάθηκαν εχθρικοί απέναντι στον ίδιο και το συνεργείο του και ύστερα από ενάμιση μήνα περίπου αναγκάστηκαν να τερματίσουν τις εργασίες τους και να γυρίσουν στην πατρίδα τους. Κατά το συνήθειο της εποχής πήρε μαζί του (με την άδεια της οθωμανικής κυβέρνησης) τη δίφυλλη μαρμάρινη θύρα του τάφου, αρχιτεκτονικά μέλη από το ανάκτορο και λιγοστά άλλα ευρήματα που δώρισε, με την επιστροφή του στο Παρίσι, στο μουσείο του Λούβρου. Τις δύο του επισκέψεις στη Μακεδονία τις περιέγραψε σε δύο βιβλία. Την πρώτη σύντομη του επίσκεψη την εντάσσει στο βιβλίο του Le mont Olympe et l’ Acarnanie, ενώ τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργήθηκε κατά τη δεύτερή του παρουσία τα δημοσίευσε το 1867 σε ένα τόμο με τον τίτλο Mission archéologique de Macedoine, μαζί με τα σχέδια του Daumet.

anaktorodaumetσχέδιο του H. Daumet

Η σημασία του έργου του Heuzey είναι πολύ μεγάλη, αν αναλογιστεί κανείς ότι αφύπνισε το ενδιαφέρον για τη μελέτη της περιοχής και αποτέλεσε τη βάση του σύγχρονου αρχαιολογικού έργου, που συντελείται μέχρι σήμερα. Ο ίδιος έγραφε: Αν υπάρχει μια ευκαιρία να λύσουμε το μυστήριο που ταλανίζει την ιστορία, για τους θεσμούς και την τοπογραφία της Μακεδονίας, αν υπάρχει ακόμη κάποια ελπίδα να ανασύρουμε από την πυκνή λησμονιά τις αρχαιότητες ενός λαού που έπαιξε σημαντικό ρόλο στον κόσμο, είμαστε πεπεισμένοι ότι η λύση αυτών των ερωτημάτων κρύβεται κάτω από τους λόφους στα Παλατίτσια.


romaios

Ιωνικό κιονόκρανο αμφικίονα από το ανάκτορο της Βεργίνας, το οποίο απέσπασε ο L. Heuzey.
Σήμερα βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου.

back to top