Ο τόπος / Προϊόντος του χρόνου / Πρωτοϊστορία

Προϊόντος του χρόνου



Πρωτοϊστορία...

Πέρα από τις μυθολογικές αναφορές που περιέχονται στο έργο του Ηροδότου, υπάρχουν και πολλά ιστορικά στοιχεία που αφορούν τους Μακεδόνες. Συγκεκριμένα, ο ιστορικός από την Αλικαρνασσό είναι ο μόνος που χρησιμοποιεί για πρώτη και μοναδική φορά στην αρχαία ελληνική γραμματεία τον όρο "Μακεδονίς γη" προκειμένου να ορίσει την περιοχή στην οποία κατοικούσαν οι Μακεδόνες πριν από την ίδρυση του μακεδονικού βασιλείου. Όλες οι άλλες πηγές, του Ηροδότου συμπεριλαμβανομένου, χρησιμοποιούν τον όρο "Μακεδονία" για να δηλώσουν πλέον το μακεδονικό βασίλειο, που ιδρύθηκε στα μέσα του 7ου αι. π.Χ. στις βόρειες παρυφές των Πιερίων με πρωτεύουσα τις Αιγές. Περιγράφοντας λοιπόν το στρατόπεδο του Ξέρξη, τις παραμονές της μάχης των Θερμοπυλών, σημειώνει ότι αυτό απλωνόταν από την πόλη Θέρμη και την περιοχή της Μυγδονίας ως τις εκβολές του Λουδία και του Αλιάκμονα, που έσμιγαν τότε τα νερά τους σε μία κοίτη, η οποία αποτελούσε και το όριο ανάμεσα στη Βοττιαίδα (τη γή των Βοττιαίων) και στη Μακεδονίδα (τη γή των Μακεδόνων). Ο Ηρόδοτος μας προμηθεύει με πολλές ακόμα πληροφορίες για την περίοδο πριν από τη μεγάλη επέκταση του μακεδονικού βασιλείου στον 4ο αι. π.Χ., όπως τη χαρακτηριστική ιστορία του πρίγκιπα και μετέπειτα βασιλιά Αλεξάνδρου Α’, του λεγόμενου Φιλέλληνα, ο οποίος αγανακτισμένος από το θράσος της περσικής αντιπροσωπείας, που ήρθε να ζητήσει 'γην και ύδωρ' από το βασιλιά Αμύντα στο όνομα του Δαρείου, τους σκότωσε, παραπλανώντας, μεταμφιεσμένος μαζί με τους συντρόφους του σε γυναίκες της μακεδονικής αυλής. (Ηροδ. 5,17-21).

Με αφορμή τα γεγονότα του Πελοποννησιακού Πολέμου που εκτυλίχθηκαν στη Μακεδονία Μακεδόνων  ο Θουκυδίδης είναι σημαντική πηγή πληροφόρησης, κυρίως σε ό,τι αφορά την έκταση του μακεδονικού βασιλείου στο τέλος του 5ου π.Χ. αιώνα: Στους Μακεδόνες ανήκουν οι Λυγκηστές, οι Ελιμιώτες και άλλα έθνη βορειότερα, που ήταν βασίλεια σύμμαχα, αλλά και υποτελή τους. Την παραθαλάσσια Μακεδονία την κατέκτησε ο Αλέξανδρος, ο πατέρας του βασιλιά Περδίκκα, και οι πρόγονοί του, οι Τημενίδες, που κατάγονται από το Άργος. Και αφού έδιωξαν τους Πιερείς και τους Βοττιαίους κατέκτησαν την Παιονία και από τις δυο μεριές του Αξιού, από την Πέλλα ως το Στρυμόνα, τη Μυγδονία, την Εορδαία και την Αλμωπία. Συμπεριέλαβαν στην επικράτειά τους και άλλα έθνη και περιοχές όπως του Ανθεμούντα, της Κρηστωνίας και της Βισαλτίας που έγιναν κι αυτές δικές τους. Όλη αυτή η περιοχή ονομάζεται Μακεδονία και βασιλιάς της είναι ο Περδίκκας ο γιος του Αλέξανδρου. (Θουκ. ΙΙ 99,2).

Οι πολλές αποικίες των νοτιοελλαδιτών στα παράλια της Μακεδονίας, στην Πιερία και τη Χαλκιδική, όπως η Μεθώνη, η Ποτίδαια και η Όλυνθος σταδιακά υποτάχθηκαν στη μακεδονική επεκτατική δύναμη κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Φιλίππου Β’, μαζί με πολλές άλλες περιοχές μέχρι το Δούναβη και τη Μαύρη Θάλασσα.
back to top

Μύθος ...previous / next... Φίλιππος Β' - Αλέξανδρος Γ'